?

Jeg har svingninger i stemningsleie, Har jeg bipolar lidelse?

Kvinne 20 . 24 Februar 2020
Spørsmål

Hei! Jeg flyttet for å studere for 1 år siden, og den siste perioden har jeg følt at ting har gått veldig opp og ned! Ene perioden kan jeg være kjempe glad, andre perioder kan jeg være mer nedfor! Jeg føler meg også kjempe sikker på hva jeg vil en periode, for å så ville noe helt annet en annen periode. Jeg vet at en i familien er bipolar, og da dette er arvelig, lurer jeg på om jeg burde kontakte lege, eller om dette bare er vanlig for en 20 åring?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei
Så flott at du spør om dette!
 
Du skriver at du har perioder der du veksler i humør og hva du ønsker. Dette er nokså vanlig i din livssituasjon og aldersfase. Det er ikke uvanlig å svinge litt mer enn vanlig i stemningsleie i begynnelsen av 20 årene, dette har med hjernens utvikling å gjøre. Noen hjernefunksjoner modner sent og det kan gjøre oss sårbare for forbigående psykiske svingninger, spesielt når man stilles overfor store livsendringer. Det er jo mye som er nytt i livet ditt og sikkert mange ting du gjør for første gang. 
 
 
Når man er 20 år har man vanligvis ikke ennå samlet masse erfaring om hvordan man har fungert som voksen. Det kan gjøre at man tror man ønsker noe for å raskt oppdage at det ikke var riktig allikevel.  
 
Utifra det du deler er det mest sannsynlige at dine svingninger ikke er bipolar lidelse. Men dersom du merker at nedstemtheten går ut over studiene dine, eller at du gjør flere impulsive valg når du er kjempeglad, valg som får store negative konsekvenser, eller at andre reagerer med bekymring på din atferd kan du ta kontakt med din fastlege  eller psykolog i SiO Helse.   
 
Her kan du lese mer om bipolar lidelse
 
Hilsen fra psykologen
Finner du ikke det du leter etter?